Monteverde National Park

Monteverde National Park: de nevelwouden van Costa Rica

Monteverde Costa Rica

Het Monteverde National Park is een van de bekendste plekken van Costa Rica en ligt in het midden van het land, nabij het plaatsje Santa Elena. Het is bekend vanwege de prachtige nevelwouden, waar een unieke hoeveelheid dieren en planten leven. Wist je dat er op sommige bomen in Monteverde meer soorten orchideeën groeien, dan in heel Nederland?

Tijdens wandelingen door het Monteverde Cloud Forest probeer je natuurlijk de unieke Quetzal te spotten, maar vergeet niet de apensoorten, prachtige andere vogels en de bijzondere orchideeën te bewonderen. Daarnaast zal je gegarandeerd tientallen kolibri’s zien.

 

Monteverde Costa Rica

De hobbelweg naar Santa Elena

Monteverde bereiken

Het bereiken van Monteverde kan je op zijn zachts gezegd een uitdaging noemen.

Vanuit het noorden (het Arenal meer) is het een bijzondere tocht, door een prachtige omgeving, maar over verschrikkelijk slechte wegen. Zonder 4×4 auto is het haast niet te doen om Santa Elena te bereiken. Doordat Monteverde moeilijk per bus te bereiken is, zal het hier over het algemeen wat minder druk zijn. Het is verstandig om vooraf te gaan tanken. In Santa Elena zijn 2 tankstations, maar toe wij daar waren hadden beide bedrijven al een week geen levering gehad en was er geen diesel te krijgen.

Wij deden over een stuk van 30 kilometer bijna 2,5 uur. Onderweg kom je werkelijk van alles tegen. Van omgevallen bomen, tot koeien en paarden die los rondlopen en vele honden. De uitzichten, spelende kinderen en de hobbelende weg zorgen ervoor dat dit een unieke ervaring is.

Wanneer je helemaal door elkaar geschud het plaatsje Sante Elena bereikt hebt, dan kan je even lekker uitrusten. Drink ergens een lekkere bak koffie of ga een mooie wandeling maken in het Cloud Forest, of één van de naastgelegen (particuliere) nevelwouden. In het dorpje zijn een aantal winkeltjes te vinden en je kan er prima eten. 

 

Te zien en doen Monteverde: tours en excursies

Monteverde hangbruggen

De hangbruggen van het Monteverde Cloud Forest

In Monteverde is genoeg te beleven. Zowel voor de avonturier als voor degene die in eigen tempo van de natuur wil genieten. Costa Rica is onder andere bekend van de canopy, waarbij je door de bossen zweeft aan een kabelbaan en van platform naar platform gaat, terwijl je geniet van de natuur. De canopy is uitgevonden in Costa Rica en inmiddels in talloze andere landen te vinden. Bekende canopy plekken in Monteverde zijn: “The original canope”, Sky Canopy en Selvatura.

In het Monteverde Cloud Forest kan je prachtige wandelingen maken. Er zijn ongeveer 10 wandelpaden die je achter elkaar of los van elkaar kan doen. Een van deze wandelpaden gaat over de wereldberoemde hangende bruggen. Wil je andere wandelingen doen? Dan kan dat natuurlijk ook in één van de naastgelegen bossen. In de buurt van de diverse canopy banen (bij de Cloud Forest Lodge) zijn mooie wandelpaden aangelegd, waar je genoeg dieren en planten tegen komt.

Wil je tijdens jouw rondreis Costa Rica ervaren hoe koffie en chocolade gemaakt wordt? Dan willen we je zeker de coffee & chocolate tour in Monteverde aanrader. Veel beter dan daar zal je het niet vinden. Wij zijn zelf later ook nog naar Britt coffee tour geweest bij Heredia, maar dit was veel commerciëler en op Amerikanen gericht dan in Monteverde.