Tortuguero National Park

Tortuguero National Park: meer dan alleen schildpadden!

Een ieder die zich enigszins verdiept in een vakantie Costa Rica zal al snel het bijzondere Tortuguero National Park tegenkomen. Deze unieke plek staat met name bekend om de grote hoeveelheden schildpadden die hier in diverse periodes van het jaar langskomen. Toch heeft dit regenwoud nog veel meer te bieden. Het ligt namelijk prachtig en is alleen te bereiken via het kleine luchthaventje of via de boot.schildpad tortuguero vakantie costa rica

Tortuguero: schildpaddenexcursie

De belangrijkste reden waarom de meeste mensen Tortuguero bezoeken tijdens een rondreis Costa Rica zijn de schildpadden die aan land komen. De groene schildpad komt hier van juli tot en met oktober aan land om eieren te leggen. Daarnaast zijn er ook andere soorten die  hier aan land komen. Ga je op excursie om ‘s avonds de nestelende schilpadden te zien, wees er dan op voorbereid dat ook dit best toeristisch kan zijn. Zo ga je in principe met een groep van ongeveer 10 mensen op pad, maar kan het zijn dat er maar één schilpad is die echt eieren legt. Dat betekent vaak ook dat er meerdere groepen zullen kijken. Wij voelden ons hier niet helemaal prettig bij. De ervaring is uniek, maar waarschijnlijk ook voor de schildpad en dat is minder positief. Het is wel indrukwekkend om een schildpad van meer dan 1 meter te zien bewegen over het strand.

Tortuguero: echt regenwoud

Voor ons was Tortuguero na San Jose de eerste echte bestemming van onze vakantie Costa Rica. Het begrip regenwoud kan je hier met recht ervaren. Hoewel het een groot deel van de dag prima weer is, zal het over het algemeen vanaf een uur of 3 gaan regenen. En niet zo’n klein beetje ook. Toch vonden wij dit helemaal niet erg. De regen maakt dat de dichte jungle met water overladen wordt en dat dieren kunnen leven en planten kunnen groeien. Wij zagen vele soorten kikkertjes, maar ook leguanen, apen, luiaard en prachtige vogels. Het Tortuguero National Park moet het ook zeker van het vele water hebben. Dat ervaar je wanneer je een boottocht door de kanalen maakt.

Met de kano of boot op pad

Wij regelden ter plekke een vroege kanotocht met een lokale gids. Waarom een kanotocht zul je zeggen? Met name omdat Tortuguero wat drukker is dan andere plaatsen in Costa Rica. vakantie costa rica tortugueroZo zie je met name in de wat grotere kanalen veel gemotoriseerde bootjes. Natuurlijk erg leuk, maar ook soms wel wat luidruchtig. Door met een kano op pad te gaan kan je echt de kleinere kanalen in, waar je je vervolgens helemaal alleen met jouw gids in het oerwoud bent. Een goede gids zal zijn best doen om je slangen, leguanen en bijvoorbeeld brulapen te laten zien. Wij zijn ook nog een paar uur met de gemotoriseerde boot op pad geweest. Ook dan heb je veel kans om mooie dieren te zien. De tijd is eigenlijk te kort…

Het dorp Tortuguero

Het merendeel van de mensen die Tortuguero bezoekt verblijft in één van de jungle resorts. Prachtige plekken met mooie (natte) wandelpaden. Ga je naar het dorpje Tortuguero, dan kan je even lekker rondwandelen. Het is erg klein, maar wel redelijk authentiek met met name kleine, wat oudere huisjes. Het leukste vonden wij om wat verder het dorpje in te lopen. Daar zijn weinig toeristen (in tegenstelling tot de hoofdpaden) en krijg je echt een beetje het idee hoe het is om in een dergelijk dorp te wonen.  Bij de hoofdpaden vind je enkele supermarktjes en restaurantjes.

 

Author: admin

Share This Post On
468 ad