La Amistad

La Amistad: grensoverschrijdend park

In het zuidoosten van Costa Rica ligt het enorme National Park La Amistad. Het park is zo enorm dat het voor een groot deel in buurland Panama ligt. Met een grootte van 400.000 hectare is La Amistad het grootste nationale park van heel Centraal-Amerika. Het park staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft een groot aantal unieke flora en fauna. Om het park heen is een gebied van 15 kilometer breed gereserveerd voor boeren. Deze boeren verbouwen vooral koffie terwijl een ander deel koeien houdt.

Flora en fauna La Amistad

Omdat National Park La Amistad zo groot is, is een deel van het park nog niet helemaal verkend. Dit komt omdat een groot deel van het park zeer moeilijk begaanbaar is. HeRood oog kikkert dichte tropische regenwoud en de grote hoogteverschillen zorgen ervoor dat het voor mensen erg lastig om diep in het park op expeditie te gaan. Enkele jaren geleden werd echt een grootste tocht van zeven delen georganiseerd waarin het park en haar flora en fauna in kaart werden gebracht. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er maar liefst 7500 plantensoorten, 17.000 insectensoorten en 380 soorten reptielen in het park leven. Er werden zelfs 12 totaal nieuwe plantensoorten en 3 nooit eerder gevonden reptielen ontdekt. Daarnaast leven er meer dan 600 soorten vogels in het park waaronder een aantal zeer zeldzame.

Oorspronkelijke bewoners

Het enorme park is compleet vrij van menselijke bewoners behalve de drie oude stammen die in het park leven. De Naso, Bribri en Ngobe-Bugle stammen leven al sinds mensenheugenis in dit gebied en mogen dat ook blijven doen. Zij leven op zeer primitieve wijze in kleine dorpjes aan de Panama-kant van het park. Zij zijn grotendeels zelfvoorzienend maar hebben wel contact met de buitenwereld. Je kan bij sommige reisaanbieders ook een driedaagse tour boeken waarbij je één van deze stammen kan bezoeken.

Wil je tijdens je vakantie Costa Rica het Nationale Park La Amistad bezoeken? Je kan dan het beste de Pan-American highway volgen tot aan San Isidro el General. Vanaf daar is het nog een kleine 25 kilometer rijden.

Author: admin

Share This Post On
468 ad