San Jose: stopover plaats

San Jose: begin of eindbestemming?

Een ieder die op rondreis Costa Rica gaat zal er waarschijnlijk over nadenken om ook San Jose te bezoeken. Wij besloten dit te doen, maar waren toch wel wat teleurgesteld.Vakantie Costa Rica San Jose
Waar andere landen in Midden-Amerika toch relatief mooie of bijzondere hoofdsteden hebben, valt dit bij Costa Rica wat tegen. Er zijn slechts enkele mooie gebouwen, musea of parken. Wij hadden dan ook ruim voldoende aan één dag om deze stad tijdens onze rondreis Costa Rica te verkennen. Het verkennen kan overigens prima te voet, al is het verkeer op sommige momenten van de dag wel druk.

San Jose bezienswaardigheden

San Jose was tot aan het midden van de 19e eeuw eigenlijk maar een relatief kleine plaats. De echte groei kwam pas toen de koffie-export op gang kwam. San Jose lag namelijk midden tussen de koffieplantages. Hier werd grof aan verdiend en als resultaat daarvan ontstond een forse groei in San Jose, tot aan de huidige 350.000 inwoners. De koffiegelden werden in enkele gebouwen en parken gestoken. Het beste voorbeeld daarvan is het erg mooie Nationale Theater (zie foto). Ook is het vlakbij gelegen goud museum (Museo del Oro) een aanrader. Andere mooie musea zijn het Jade museum en het Museo Nacional. Let even op, want de meeste musea zijn op de maandag gesloten.

Wil je de lokale producten zien, dan moet je zeker een kijkje nemen in het Mercado Central, de grootste overdekte markt van Costa Rica. Deze vindt je aan de west (linker)zijde van de grote winkel/voetgangersstraat (Avenida Central). De markt is opvallend schoon en netjes en geeft een goed beeld van alles wat te koop is.

 

In de naaste omgeving van San Jose: koffie en vulkanen

San Jose ligt in een hoger deel van Costa Rica, midden tussen de bergen. In de directe omgeving van San Jose vind je bekende vulkanen, maar ook bijvoorbeeld koffieplantages (rondom Heredia en Alajuela). koffietour costa ricaDe bekendste vulkanen zijn Poas, Irazu en Turrialba. Wil je meer over de vulkanen van Costa Rica, of over de centrale hoogvlakte lezen, dan kan dat hier.

De koffietour van Britt en Doka Estate staan hoog aangeschreven. Wij hebben zelf de tour bij Britt gedaan, maar waren toch wel enigszins teleurgesteld door het hoge “toneelstuk gehalte” en het feit dat de tour niet wordt gehouden op een echte plantage, maar bij de branderij. De tour was met name gericht op Amerikanen en erg overdreven. Wil je een koffietour doen, dan adviseren wij de tour in Monteverde. Deze biedt namelijk een uitgebreider programma, waarbij je ook uitleg krijgt over de cacaoteelt. Zo combineer je 2 leuke tours in 1 en houd je meer tijd over tijdens je rondreis costa rica.

 

Author: admin

Share This Post On
468 ad